Religie & Tradities Ghana

Religie & Tradities Ghana

Wat zijn de belangrijkste religies in Ghana?

De overgrote meerderheid van de Ghanezen is christelijk. Het is het gevolg van decennia lang agressief zendingswerk vanuit Europa en de Verenigde Staten. Elke mogelijke christelijke stroming heeft wel een kerk in het land. Ongeveer zeventig procent van de bevolking is christelijk.

Het geloof ligt in Ghana vaak letterlijk op straat. Winkels, kapperszaken, autowerkplaatsen, scholen, alles heeft een naam met daarin God of Jezus. Ook verzorgen veel kerken nog altijd onderwijs in Ghana en ontwikkelingswerk. Je ontkomt dus nooit aan het geloof, zeker niet in het zuiden van het land. Rond christelijke feestdagen zijn er vaak processies.

ZELF NAAR Ghana?

Bekijk alle 2 reizen naar Ghana

In het noorden wonen juist veel moslims. In totaal is zo'n vijftien procent van de Ghanezen islamitisch. De scheidslijn tussen Bijbel en Koran loopt van oost naar west door het midden van het land.

De meeste Ghanezen mixen hun christelijke of islamitische overtuiging overigens met animistische, traditionele tradities en rituelen.

Wat zijn belangrijke tradities in Ghana?

In Ghana behoort iedereen tot een stam. De tradities die bij de betreffen stam horen, bepalen voor een belangrijk deel de leefwijze van de personen in kwestie.

Er zijn seizoensfeesten die hele stammen bijwonen. De bezoekers steken zich daarbij in traditionele kledij. Ze doen hetzelfde bij familiefeesten zoals geboortefeesten, bruiloften en begrafenissen.

Er komen op dit soort familiefeesten soms wel honderden familieleden bijeen. Vaak zie je vrouwen dezelfde kleding dragen. De kleur of het patroon van de stof zegt vaak iets over de gebeurtenis.

Ook goed contact met je buren is erg belangrijk in de Ghanese leefwijze. Gastvrijheid staat hoog aangeschreven. Iedereen helpt iedereen.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Ghanezen zijn net als de meeste andere Afrikanen zeer sociale en groep georiënteerde mensen. Je kunt dus van iedereen hulp verwachten. Maar als jij ergens iemand ziet die hulp kan gebruiken, wordt die hulp ook van jou verwacht.

Ghana is een buitengewoon christelijk land. Kijk dus niet gek op van kerkdiensten midden in de week en zeer luidruchtige bidsessies op zondag. Probeer ook niemand in Ghana je eventuele atheïsme uit te leggen. Niet geloven bestaat niet in het West-Afrikaanse land.

Vind je reisorganisatie

Reizen Ghana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors