Veiligheid Ghana

Veiligheid Ghana

Naar welk gebied kan ik beter niet reizen in Ghana?

Het zuiden van Ghana is buitengewoon veilig. Dit rijkere deel van het land is vrij sterk afhankelijk van het toerisme en dat maakt dat er goede veiligheidsregels zijn getroffen.

Toch dien je 's nachts wat op te passen in Accra en ook in plaatsen als Cape Coast. Loop liever alleen op verlichte wegen en loop bij voorkeur niet alleen. Ook zijn er natuurlijk, net als in elke ander stad, zakkenrollers in Accra.

ZELF NAAR Ghana?

Bekijk alle 2 reizen naar Ghana

Het noorden van Ghana is wat onrustiger. Af en toe zijn daar etnische spanningen. De situatie in Bawku, in het noordoosten, is op dit ogenblik stabiel, maar dit kan elk moment weer veranderen. De sfeer is er gespannen. Niet essentiële reizen naar deze regio worden dan ook afgeraden.

Je kunt je in het hele land beter ver houden van verkiezingsactiviteiten. Nog niet zo heel lang geleden vielen er doden bij tussentijdse verkiezingen in de stad Akwatia, in centraal-Ghana. Er werd tijdelijk een avondklok ingesteld.

Bekijk het reisadvies voor meer en actuele informatie over de veiligheidssituatie in Ghana.

Waar moet ik extra voorzichtig op zijn in Ghana?

Fraude met creditkaarten en bankpassen komt veelvuldig voor in Ghana. Betaal in winkels dus liever met cash en zorg dat je pint bij automaten die niet beschadigd zijn. Scherm ook altijd je pincode af en check regelmatig je saldo, zodat je snel alarm kunt slaan als er iets niet klopt.

In de Bakwu regio is het al tijden onrustig. Je doet er goed aan je reis naar deze regio goed te plannen, mocht je die kant op willen. Zorg dat je er alleen overdag reist en van tevoren onderdak hebt geboekt bij betrouwbare hotels of pensions.

Ghana is een veilig land, maar wel zeer corrupt. Doorgaans hebben toeristen niet veel last van corrupte politieagenten en overheidsambtenaren, maar het kan verkeren. Blijf te allen tijde rustig en zeker van je zelf. Maak je niet boos, maar leg geduldig uit waarom er niets mis is met je papieren of waar je dan ook van wordt beschuldigd.

Sta je in je recht en zit er echt geen schot in de zaak, vraag dan altijd om de chef van de politieman of ambtenaar te spreken en om een bon van de bekeuring. Zorg als je auto rijdt dat je in ieder geval een brandblusser en waarschuwingsdriehoek bij je hebt. Rijd niet met blote voeten.

Vaak dreigen politieagenten je voor te leiden bij de rechtbank als je niet ter plaatse (smeergeld) wilt betalen. Dit is zelden waar. Maar mocht je hier niet aan toe willen geven, dan kost het je echter vaak een paar uur totdat de agent inbindt. Onderhandel ook altijd over boetes en afkoopsommen.

Wat is zijn de alarmnummers van Ghana?

Het algemene alarmnummer in Ghana is voor ambulance, politie of brandweer respectievelijk: 776111/776115, 999/171 en 192.

Vind je reisorganisatie

Reizen Ghana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors