Gorilla permit Oeganda

Gorilla permit Oeganda

Terwijl de begroeiing steeds dichter wordt, zie je nog net de bergpieken die de jungle omringen uit de mist kruipen. Langzaam stijgt de dikke ochtendnevel op. Verdwijnt dat mysterieuze gevoel een beetje. Maar dan. De ranger stopt, kijkt om. “We zijn honderd meter van de gorilla’s vandaag.” W-w-w-wáááát? Je benen trillen. Elke stap die je zet, begint je hart sneller te kloppen. En als je het eerste geluid van brekende bamboeplanten hoort, plof je bijna uit elkaar.

De spanning die je voelt als je bijna bij de gorillafamilie bent, is nauwelijks in woorden uit de drukken. Die wil je gewoon ervaren. Maar wist je dat je niet zomaar berggorilla’s kunt trekken tijdens je rondreis door Oeganda? Zo heb je een vergunning nodig die je op tijd moet regelen. 

ZELF NAAR Oeganda?

Bekijk alle 27 reizen naar Oeganda

Om ervoor te zorgen dat jij onbezorgd op gorilla-jacht kan tijdens je vakantie in Oeganda, hebben wij voor je uitgezocht wat je daarvoor moet regelen en hoe je dat precies doet. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Waar in Oeganda kan ik gorilla’s zien?

Als je een gorilla-permit wil regelen, is het allereerst handig om te weten op welke plekken je deze primaten überhaupt kan spotten. In Oeganda heb je de keuze uit twee natuurgebieden, die ieder hun eigen voordelen hebben.

Gorilla-trekking in Bwindi

De populairste plek voor een gorilla-trekking is Bwindi Impenetrable National Park. Deze 331 kilometer grote dampende jungle ligt verstopt tussen stroken van steile bergen in het zuiden van Oeganda, vlakbij de grens met Congo. Het werelderfgoed is zelfs een van de oudste leefgebieden van Afrika. 

In het park leven sinds december 2018 maar liefst achttien families, die vroeg in de ochtend alvast worden opgespoord door rangers. Dit maakt de kans op het vinden van een familie bijna honderd procent. In kleine groepen van maximaal acht personen vertrek je vervolgens samen met een groep van ervaren rangers en porters de jungle in.

Het park heeft vier gates waarvandaan je de gorilla-trekking kan maken: Buhoma, Ruhija, Rushaga en Nkuringo. Let er bij het aanvragen van je gorilla-permit dus goed op bij welke gate jouw hotel ligt. De afstanden tussen de gates zijn namelijk erg groot!

Gorilla-trekking in Mgahinga

Het kleinere, minder bekende broertje van Bwindi ligt verscholen tussen vulkanen helemaal in het zuidwestelijke puntje van Oeganda, tegen de grens met zowel Rwanda als Congo aan. Mgahinga Gorilla National Park is ‘slechts’ 34 vierkante kilometer groot. Bovendien woont er maar één gorilla-familie die gewend is aan menselijk gezelschap. En soms steekt deze familie de Rwandese grens over.

Doordat de kans dat je de berggorilla’s ook daadwerkelijk ziet een stuk lager ligt dan in Bwindi, zijn de gorilla-trekkingen in Mgahinga een stuk minder populair. Een voordeel is wel dat er nauwelijks toeristen zijn, omdat veel reizigers deze plek overslaan tijdens hun rondreis in Oeganda.

De trekkingen beginnen bijna altijd bij de Ntebeko-ingang. Soms komt het voor dat de familie aan de andere kant van het park is gespot en de tour vanuit de andere gate vertrekt. Informeer hier goed naar de dag van tevoren.

Hoe regel ik een gorilla permit?

Vooral in het hoogseizoen (juli en augustus, en de kerstvakantie) is het verstandig om je gorilla-permit op tijd te regelen, het liefst een paar maanden van tevoren. Uganda Wildlife Authority (UWA) geeft de vergunningen uit. Omdat de permits alleen kunnen worden aangevraagd in het hoofdkantoor in Kampala middels contante betaling, is het vrijwel onmogelijk om dit zelf vanuit huis te doen. Daarom raden wij aan om de vergunning door je reisorganisatie te laten regelen. 

Op autovakantie? Laat Roadtrip Uganda je permit regelen

Wil je op autovakantie door Oeganda (doen), dan raden wij je aan om een auto te huren bij Roadtrip Uganda. Deze lokale reisorganisatie heeft Nederlandse roots, waardoor alles perfect is georganiseerd. Wel zo lekker als je in Afrika bent. Je kan ervoor kiezen om zelf op pad te gaan met de auto, een gids mee te nemen of een van zelf ontworpen reisroutes inclusief kleinschalige accommodaties te boeken.

Als jij je auto bij Roadtrip Uganda huurt, regelen zij de gorilla-permit voor je. Het kantoor van Roadtrip Uganda zit namelijk in Kampala. Handig! Het enige wat jij hoeft te doen is bedenken op welke dag en vanuit welke gate je de trekking wil doen. Als je de auto ophaalt, liggen de permits vervolgens voor je klaar. Op de website van Roadtrip Uganda lees je meer over de chimpansee- en gorillatrekking in Oeganda

Hoeveel kost een gorilla permit?

Vanaf juli 2020 is de prijs voor een gorilla-trekking 700 Amerikaanse dollar (eerder 600), wat neerkomt op ongeveer 650 euro. Helaas worden de vergunningen niet meer goedkoper in het laagseizoen. Je betaalt dus 700 USD, wanneer je ook gaat en waar je de trekking ook doet. Een flinke hap uit je portemonnee, maar wel een ervaring die je nooit meer vergeet!

Hoe bereid ik me voor op de gorilla-trekking?

Een gorilla-trekking is een hele andere ervaring dan een reguliere safari. Je bent de hele dag bezig. Je loopt door een dichtbegroeide jungle, in plaats van dat je veilig in een auto zit. En naast berggorilla’s, kan je ook andere wilde dieren als bosolifanten tegenkomen.

Het is een unieke ervaring die vraagt om een goede voorbereiding. De belangrijkste punten hebben wij voor je opgeschreven:

 • Regel je gorilla permit ruim van tevoren bij je reisorganisatie, bijvoorbeeld bij Roadtrip Uganda als je daar je auto huurt (aanrader).
 • Zoek goed uit bij welke gate jouw hotel zit, of vraag je reisorganisatie om advies. De verschillende gates zitten ver uit elkaar.
 • Vraag je hotel de dag voor de trekking om een lunchbox te maken. Zo heb je een lekkere, verse lunch tijdens je gorilla-avontuur.
 • Neem zowel je paspoort als je gorilla-permit mee naar de gate, deze heb je beiden nodig.
 • Ga met de auto naar de gate. Soms moet je nog een stukje rijden naar een ander vertrekpunt, omdat de familie zich heeft verplaatst.
 • Zorg ervoor dat je camera is opgeladen. Heb je een extra batterij? Neem die dan mee. Heb je een telelens? Doe die dan op je camera.
 • Neem een regenjas mee en een waterdichte hoes voor je rugzak of camera. Het weer in de jungle is onvoorspelbaar, soms begint het opeens te regenen.
 • Neem voldoende zonnebrand en water mee voor tijdens de trekking.
 • Trek goede wandelschoenen aan. Als de familie ver weg zit, kan het maar zo zijn dat je zes uur aan het hiken bent.
 • Ben je wat minder fit of niet gewend aan lange wandelingen? Huur dan een porter. Deze jonge en ervaren hiker draagt je tas en helpt je bij moeilijke stukken onderweg.
 • Geniet, geniet en nog eens geniet. Het is een onvergetelijke ervaring!

Reizen Oeganda

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors