Feestdagen & Festivals Swaziland

Feestdagen & Festivals Swaziland

Verjaardagen van koningen Sobhuza II en Maswati III

Sobhuza II, de vader van de huidige koning en de brenger van onafhankelijkheid, wordt in Swaziland nog altijd min of meer vereerd.

Zijn verjaardag is een nationale feestdag, ook al leeft hij al een tijdje niet meer. De verjaardag van zijn zoon Maswati III, de huidige koning, is eveneens een nationale feestdag.

ZELF NAAR eSwatini (voorheen Swaziland)?

Bekijk alle 11 reizen naar eSwatini (voorheen Swaziland)

Uhmlanga (Reed) Dance

Eind augustus of begin september komen tijdens dat feest tienduizenden meisje en kinderloze vrouwen samen om te dansen voor de koning in het dorp van de Koningin-moeder, momenteel het plaatsje Ludzidzini.

Het festival heet ook wel rietendans, omdat de jonge vrouwen allemaal een stevige rietstengel meenemen die zij schenken aan de Koningin-moeder ter reparatie van haar landgoed.

Op de afsluitende dag kiest de koning ieder jaar zijn nieuwe vrouw. Hij doet dit nadat zo'n 25.000 meisjes nagenoeg naakt - slechts gehuld in wat kettingen en een minuscuul rokje - voor hem, en voor veel nieuwsgierige toeschouwers hebben gedanst.

Ncwala Ceremonie

Inwoners van Swaziland eren tijdens het Ncwala festival de koning, de nationale eenheid en het eerste fruit van het jaar.

Het festival markeert ook eind december of begin januari het nieuwe jaar. Wanneer precies het startschot klinkt voor het jaarlijkse Ncwala festival, hangt af van de nieuwe maan in november.

Het vindt plaats in de centrale Ezulwini vallei. Eerst is er een opwarmperiode, maar waar het om gaat is het zes dagen durende hoofdfestival. Het eerste fruit van het jaar wordt daar verorberd onder het genot van zang en dans door traditionele strijders.

De laatste dag van het festival is het meest spectaculair. Dan wordt een enorm vreugdevuur ontstoken waarin allerlei objecten worden verbrand die herinneren aan het afgelopen jaar.

Maand Dag Feestdag of festival Plaats
Januari 1 Nieuwjaarsdag nationale feestdag
Februari
Maart
April 19 Koning Waswati III Verjaardag nationale feestdag
Mei
Juni
Juli 22 Koning Sobhuza IIVerjaardag nationale feestdag
Augustus Umhlanga (Reed) Dance Luzidzini
September 6 Somhlolo Day (Onafhankelijkheidsdag) nationale feestdag
Oktober
November
December 25, 26 Kerstmis
Ncwala Ceremonie
Ezulwini vallei

Reizen eSwatini (voorheen Swaziland)

Specialisten Swaziland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors