Klimaat Botswana

Klimaat Botswana

Wat voor klimaat heeft Botswana?

Het weer in Botswana is veelzijdig. Botswana heeft een subtropisch klimaat en gebieden met een woestijnklimaat. In het noorden bestaat er een serieuze regenperiode in de maanden november tot maart. In het zuiden valt het hele jaar door echter zeer weinig regen.

Het noorden van Botswana ligt officieel in de tropen. Gemiddeld ligt de temperatuur daar overdag in de wintermaanden (rond juli dus) iets onder de twintig graden. In de zomer stijgt het kwik bijna elke dag tot boven de dertig graden Celsius. De nachten zijn vooral in de winter erg koud. Niet in de laatste plaats in de Kalahari woestijn, waar dag- en nachttemperaturen het sterkst verschillen. Het kan 's nachts in de Kalahari zelfs vriezen. De droge wind kan vanuit de Kalahari woestijn soms zandstormen veroorzaken in de zuidelijke helft van Botswana.

Klimaat in Okavango Delta en Chobe

Het het noorden van Botswana is het doorgaans warmer dan in het zuiden en ook wat natter. In de maanden rond de jaarwisseling valt er vrij veel regen.

In de droge wintermaanden verdorren de tropische bossen van Chobe National Park. De Okavango Delta staat diezelfde periode juist in bloei door de aanvoer van extra water uit Angola over de Okavango rivier.

Het is in Chobe en de Okavango Delta het hele jaar overdag boven de twintig graden. Maar ook daar kan het in de wintermaanden rond juli 's nachts stevig afkoelen to onder de tien graden.

Klimaat in Kalahari woestijn

De temperaturen in de Kalahari woestijn zijn extreem. De nachten zijn vaak ijskoud en de dagen bloedheet in de brandende zon. Regenen doet het er bijna nooit, (zand)stormen regelmatig.

Vooral rond de jaarwisseling is het in de Kalahari overdag met een gemiddelde temperatuur van 35 graden - tegen een gemiddelde temperatuur van net over de twintig graden in Nederland in augustus - werkelijk snikheet.

De nachten zijn met twintig graden dan juist wel lekker. Dit in tegenstelling tot de wintermaand juli, wanneer de gemiddelde nachttemperatuur in de Kalahari maar net boven het vriespunt uitkomt.

Een onbezorgde reis begint zo

Ga jij ook bijna op reis? Dan zijn je voorbereiding vast al in volle gang: routes uitzoeken, hotelletjes spotten en bezienswaardigheden uitzoeken. Waar je ook naartoe gaat, je vakantie begint al met een hoop voorpret. En als je dan toch bezig bent met plannen, zoek dan ook gelijk je praktische zaken als visum, verzekeringen en tips over veiligheid uit. Hoe je dat doet? Met de reisadviezen op het gebied van veiligheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of op MyTravelPlanner, waar je alle praktische informatie vindt in een handige to-do-lijst. Zo hoef je tijdens je reis écht alleen nog maar te genieten!

Like deze pagina

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors