Religie & Tradities Tanzania

Religie & Tradities Tanzania

Wat zijn de belangrijkste religies in Tanzania?

Ruim een kwart van de bevolking in Tanzania belijdt nog inheemse, animistische godsdiensten. Zij vereren dus de natuur. Vaak mengen zij deze overtuigingen met andere godsdiensten.

Er is in Tanzania nog altijd een aantal stammen dat bijna niet beïnvloed is door andere godsdiensten. Vooral de Maasai hebben externe invloeden vakkundig buiten weten te houden. Hun god heet Engai en de belangrijkste heilige plaats is op de nog steeds werkzame vulkaan Ol Doinyo Lengai: de Berg van God.

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 98 reizen naar Tanzania

Zo'n 35 procent van de Tanzanianen is moslim. Op het eiland Zanzibar loopt dat percentage zelfs op 95 procent van de bevolking. De overige moslims wonen vooral langs de oostkust, waar ooit, via Zanzibar, de Arabische handelsroute liep.

De eerste moskee op Zanzibar werd al in het jaar 1107 gebouwd. Op dit moment telt het eiland voor de oostkust van Tanzania ongeveer vijftig moskees.

Door de toestroom van Indiase migranten in de afgelopen eeuwen is er in Dar es Salaam ook een beperkte hindoe gemeenschap.

De christenen, die vooral in de binnenlanden wonen, maken bijna de helft van de bevolking uit. Van hen is een derde rooms-katholiek en zijn de overigen ongeveer gelijk verdeeld anglicaans, presbyteriaans, orthodox of luthers.

Wat zijn belangrijke tradities in Tanzania?

Respect voor ouderen is een hoeksteen van de Tanzaniaanse samenleving. Kinderen wordt geleerd ouderen aan te spreken met shikamoo, wat letterlijk betekent: ik houd u voeten vast.

Vreemden worden op het platteland nog altijd vaak aangesproken als dada (zus) in het geval van een jonge vrouw, kaka (broer) bij een jonge man, mama als je een vrouw op leeftijd bent en ndungu als je boven de veertig bent en van het mannelijk geslacht.

De familie staat centraal in het leven in Tanzania. Mensen helpen elkaar en anderen in hun jamaa , ofwel clan. De avonden vullen zich meestal met het eten van ugali, deeg van maïs of cassave, met de hele familie.

De man-vrouw-verdeling is in Tanzania heel traditioneel. Vrouwen voeden de kinderen op. Mannen verdienen het geld. Al worden zij in dat laatste steeds meer geholpen door de vrouwen, die daardoor een soort dubbeltaak hebben gekregen.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Mensen in Tanzania hechten aan beleefdheid. Het groeten van anderen is essentieel. Je zult raar worden aangekeken als je begroetingen op straat niet beantwoordt. Ook dien je altijd uitgebreid te vragen hoe het gaat, voordat je iemand je daadwerkelijke vraag kunt stellen.

Als je een kijkje wilt nemen in een huis, dan dien je buiten hodi te schreeuwen en te wachten tot iemand van binnen karibu antwoordt. Dat laatste betekent: welkom.

Reizen Tanzania

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors