Taal Tanzania

Taal Tanzania

Wat voor taal wordt er gesproken in Tanzania?

In Tanzania is het Swahili, net als in Kenia, de officiële landstaal. Het Swahili, door de Tanzanianen KiSwahili genoemd, wordt nog onderwezen in het lager onderwijs.

In het middelbare en hogere onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden heeft het Engels, de tweede officiële voertaal de plaats van het Swahili veelal ingenomen. Stammen hebben hiernaast meestal ook nog hun eigen taal.

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 128 reizen naar Tanzania

Het Swahili is een mengtaal van Afrikaanse talen, het Arabisch, Portugees en Hindi. Het Swahili was vroeger de gemeenschappelijke handelstaal langs de Arabische handelsroute. Het woord Swahili is afkomstig van het Arabische sawa hili, dat van de kust betekent.

Het Swahili telt vijftien dialecten waarvan het Kiunguja het meest voorkomt. Andere dialecten zijn Kimvita, Kiamu, Kipemba, Kimtang'ata, Kimrima, Kiamu, Kipate, Kisiu, Kitikuu, Kivumba, Kingwana en Kingozi. Kingozi is een literair dialect dat gebruikt wordt in klassieke Swahili poëzie.

Bijzonder aan het Swahili is dat iedere letter wordt uitgesproken, ongeacht of deze deel uitmaakt van een groepje medeklinkers. Als een letter twee keer wordt geschreven, wordt deze ook twee keer uitgesproken. De klemtoon ligt in het Swahili bijna altijd op de twee na laatste lettergreep.

Spreekt iedereen goed Engels in Tanzania?

Engels is één van de twee officiële voertalen in Tanzania. Bijna iedereen in het land spreekt de taal zonder problemen. Wel hebben zij soms een erg Afrikaanse tongval, waardoor het voor reizigers die zelf het Engels niet zo goed beheersen lastig te verstaan kan zijn.

Woordenlijstje

Nederlands Swahili Tellen Swahili
Hallo Jambo 1 Moja
Tot ziens Kwa heri 2 Mbili
Alstublieft Tafadhali 3 Tatu
Bedankt Asante 4 Nne
Ja / Nee Ndiyo / Hapana 5 Tano
Hoe gaat het? Habari? 6 Sita
Spreekt u Engels? Unasema Kiingereza? 7 Saba
Ik begrijp u niet Sielewi 8 Nane
Hoeveel kost het? Nibei kwa? 9 Tisa
Ik ben op zoek naar... ...ik wapi? 10 Kumi

Reizen Tanzania

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors