Religie & Tradities Zambia

Religie & Tradities Zambia

Wat zijn de belangrijkste religies in Zambia?

Ruim driekwart van de mensen in Zambia is christelijk. De overige 25 procent hindoe of moslim. De meeste christenen in Zambia zijn Jehova's getuigen, katholieken of lid van evangeliserende afsplitsingen.

Geloof in natuurkrachten en mystiek zijn echter ook nog altijd wijdverbreid in Zambia en deze animistische gebruiken mixen niet zelden met christelijke of islamitische geloven.

ZELF NAAR Zambia?

Bekijk alle 18 reizen naar Zambia

Wat zijn belangrijke tradities in Zambia?

Traditionele genezers spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven in Zambia. Elk dorp heeft wel een natuurgenezer die de rest van de bevolking in ziekte en psychische nood bijstaat met kruiden en wijze lessen van de voorouders.

In Zambia worden kinderen, vooral meisjes, eerder dan in Nederland als volwassen gezien. Rond hun vijftiende levensjaar moeten de meeste plattelandsmeisjes al meehelpen op de akkers van hun ouders. Ook worden zij vaak al voor hun zestiende uitgehuwelijkt.

In Zambia betaalt de bruidegom voor zijn huwelijk lobola, ofwel een bruidschat, aan de familie van zijn toekomstige echtgenote. Meestel heeft deze lobola de vorm van een aantal koeien.

Begrafenissen zijn in Zambia, net als in veel andere Afrikaanse landen, een enorm spektakel. Kijk dus niet op van uitbundige de dans, dronken mensen en harde muziek tijdens de rouwperiode, als het even kan een volle dag en nacht.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Je dient in Zambia iemand altijd eerst te groeten, voordat je hem of haar iets vraagt, bijvoorbeeld de weg. Ook dien je als man te wachten totdat de vrouw jou een hand geeft. Als eerste je hand uitsteken, kan als onbeleefd worden opgevat.

Als je ergens te gast bent in Zambia, ontvang je vaak een welkomst cadeautje. Dit kan wat raar aanvoelen, omdat jij vaak veel rijker bent dan je gastheer of -vrouw. Toch dien je het cadeautje te allen tijde te accepteren. Een gift weigeren is erg onbeleefd.

Reizen Zambia

Specialisten Zambia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors