Waarom is een nijlpaard het gevaarlijkste zoogdier voor mensen in Afrika?

Waarom is een nijlpaard het gevaarlijkste zoogdier voor mensen in Afrika?

door Kimberly Hermans

Per jaar sterven er ongeveer vijfhonderd mensen in Afrika door een aanval van een nijlpaard, omdat nijlpaarden erg territoriaal zijn. Vooral mannetjes hebben de neiging om hun woonplek te verdedigen. Vrouwtjes worden agressief wanneer er iets of iemand dichtbij hun jongen komt. Mensen lopen daardoor al gevaar wanneer ze kanoën op water waarin een nijlpaard rondzwemt.

Daarbij komt dat nijlpaarden zich snel onveilig voelen. Uit angst voor gevaar rennen de beesten dan van het land terug naar een veilige plek in het water. Onderweg gaan ze voor niemand uit de weg. De kans is groot dat een nijlpaard je op zo'n moment omver loopt. En nee, een nijlpaard wil jou niet oppeuzelen: nijlpaarden zijn herbivoren. Maar het kan zomaar gebeuren dat je geplet of gebeten wordt. Nijlpaarden kunnen tot 3.200 kilo zwaar worden, hebben scherpe tanden en rennen bijna 45 kilometer per uur. Een onbegonnen wedstrijd dus. 

ZELF NAAR Namibië?

Bekijk alle 108 reizen naar Namibië

Al met al zijn nijlpaarden ontzettend agressief en alles behalve sociaal. Een dag uit het leven van een nijlpaard bestaat meestal uit eten, slapen en vechten. En dan bedoelen we niet ‘gewoon’ een beetje stoeien. Gevechten tussen nijlpaarden kunnen er zo hard aan toegaan, dat sommige nijlpaarden die in de buurt komen ook gewond raken of zelfs overlijden.

Reizen Namibië

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors