Hoe vieren mensen oud en nieuw in Afrika?

Hoe vieren mensen oud en nieuw in Afrika?

door Charlotte de Vries

In de Afrikaanse landen waar de Gregoriaanse kalender wordt gebruikt, vieren de bewoners oud en nieuw zoals we dat in Nederland doen. Vuurwerk, aftellen en feestvieren horen daarbij. Alleen is het doorgaans een graad of twintig warmer. En staan er een aantal extra evenementen voor de boeg die we in Nederland níet kennen.

Zoals het festival Kilifi in Kenia. Van 30 december tot 3 januari komen house- tot reggae-artiesten vanuit heel Afrika samen onder de baobabs om het nieuwe jaar in te luiden. Ook het driedaagse Vic Falls Carnival in Zimbabwe is een spektakel. Traditionele dansers, vuurspuwers en de beste muzikanten uit Afrika creëren een ware ‘rave’ in de bush. En in Kaapstad? Daar wordt het V&A Waterfront omgetoverd tot een soort Times Square. Maar het grootste feest vindt er plaats op 2 januari tijdens het Tweede Nuwe Jaar!

ZELF NAAR Namibië?

Bekijk alle 107 reizen naar Namibië

Zelfs veel landen met een Islamitische kalender zoals Marokko en Tunesië erkennen 1 januari als een officiële feestdag. Maar als je graag mét een fles champagne het nieuwe jaar ingaat, moet je een kaartje kopen voor een feest in een Westers hotel: waar alcohol geserveerd wordt.

Tenslotte is er nog de koptische kalender die landen als Ethiopië en Egypte gebruiken. In deze landen valt het nieuwe jaar op 11 september. Ethiopiërs gaan dan naar de kerk, zingen en vieren feest, en branden stapels hout voor hun huizen. Enkutatash heet het Ethiopische Nieuwjaar, wat onder Egyptenaren beter bekend staat als Nayrouz. Als je in deze periode door een van de twee landen reist, raden we je aan om de hoofdsteden te bezoeken voor het grote feest!

Reizen Namibië

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors